Bra bloggdesign

När man väl bestämt sig för ett tema att skriva om, hur designar man då en bra blogg?

Den som vill bli läst ska framförallt fokusera på att göra sin blogg inbjudande. Här kan man själv välja om man vill ha något stilrent och minimalistiskt eller om man istället vill satsa på romantiska blommönster och sirliga fonter. Vad man måste tänka på är att bloggen ska vara lättläst och att det ska vara enkelt för läsaren att navigera på den – lite som när man bygger en vanlig hemsida.

blog designDe flesta bloggplattformar som WordPress, Blogspot och liknande ger dig möjlighet att använda olika teman som ger dig en färdig bakgrundsdesign och fonter i ett enda praktiskt paket. Du kan sedan själv anpassa utseendet så att du får något som matchar din blogg och din personlighet – hur långt du går beror på hur mycket du vill lära dig om bloggdesign.

Viktigt att tänka på är att fonten du väljer ska vara enkel att läsa. Sirliga romantiska fonter kan funka bra till rubriker, men ska inte användas för själva brödtexten då de blir för jobbiga att läsa. Du bör också undvika att göra bloggsidan alltför rörig. Dina blogginlägg är ju huvudinnehållet och ska därför vara i fokus. En alltför stor header gör till exempel att dina inlägg inte visas direkt på skärmar med lägre upplösning. Försök också undvika alltför starka och skrikiga färgkombinationer – det gäller även för själva texten. De flesta tycker att det är mest bekvämt att läsa svart text på vit eller svagt grå bakgrund. Annan textfärg blir snabbt svårläst.

För att locka förstagångsläsare är det också bäst att visa hela inlägget på en gång. Den som surfar in på en blogg vill sällan klicka på ”läs mer” för att kunna se resten av inlägget (om du inte skrivit en andlöst spännande inledning förstås). Får denne dock ett helt blogginlägg serverat så snart han eller hon kommit in på sidan är chansen större att han eller hon också läser inlägget – och sedan följer bloggen.