Vad är influencers?

En influencer är helt enkelt en bloggare som genom att skriva om till exempel sina vardagshändelser har lyckats göra sig själv till ett varumärke. Många bloggar bli utan någon som helst inkomst medan andra kan tjäna allt från småsummor upp till en riktigt hög lön.

Vilka typer av bloggar finns det?

En blogg är vad som tidigare kallades nätdagbok. Innehållet på en blogg kan variera oerhört men det vanliga är att det finns en datumangivelse som visar när inlägget skrevs. Det sista årtiondet har det blivit allt vanligare med bloggar, och många företag och nyhetskanaler har oftast en blogg utöver eller integrerad med den vanliga hemsidan. I stora drag kan man dela in de olika typerna av bloggar i följande grupper:

  • Företagsblogg – ett företag skriver om till exempel sina nya produkter, ger inspiration och liknande
  • Inredningsblogg – En person kan visa upp sitt eget hem, ge tips och inspiration till andra eller skriver om nya trender inom heminredning.
  • Träningsblogg – Någon skriver om sin egen träning för att ge råd och tips till andra.
  • Forskarblogg – En forskare skriver om sin forskning för en bred publik.
  • Reseblogg – En person som befinner sig på resande fot och skriver om sina resor eller livet i ett annat land.
  • Modeblogg – Detta kan man nog säga är en av de vanligaste bloggtyperna. Vanligtvis är detta en blandning av dagbok och trendspaning inom smink och mode.

Sedan finns förstås en hel del bloggar som ger oss information inom olika områden. Ett bra exempel på detta är till exempel IT-kanalen som har intressanta artiklar inom området IT. Andra exempel är till exempel trädgårdsbloggar och bloggar om djur. Många frågar sig nog hur en del unga tjejer som skriver uteslutande om sig själv, mode och smink har kunnat bli så stora att de kan ha det som ett välbetalt yrke att skriva blogginlägg varje dag.

Det är här vi kommer in på begreppet influencer som betyder att personen i fråga har skapat ett stort förtroende hos ett stort antal läsare och därmed kan inbringa enormt stora summor genom att sälja annonser eller att skriva om olika produkter.