Från blogg till bok

Allteftersom kommer det fler och fler exempel på internetfenomen som blivit böcker. Ett exempel är Anna J.D. Jacobssons ”Vägen från 137kg”. Oftast handlar det om väldigt populära bloggar som har följt en resa eller en historia som sedan när allt var klart, sammanställts till en bok.

bokDetta kan vara ett roligt sätt att ge uppskattning till sina följare och samtidigt kapitalisera på sin blogg. Som tur är behöver inte det vara så avancerat eller dyrt att skapa en bok längre. Sidor som Vulkanmedia.se erbjuder egenutgivningstjänster i med allt från tryck till formgivning och utgivningsadministration. De erbjuder till och med produktion av ljudböcker.

Allt du behöver göra till att börja med är att bestämma hur mycket pengar vill du spendera och hur mycket hjälp du vill ha. Om du själv kan sammanställa alla dina inlägg och bilder till en tryckfärdig fil så kan du skicka in den för tryck, om du också vill ge ut den på den allmänna marknaden kan det vara bra att välja något utgivningspaket då det är mycket småadministration som tillkommer när man ger ut en bok. Dels så skall varje bok ha ett unikt ISBN-nummer som gör att den kan registreras och hanteras av alla bokhandlare och bibliotek. Sedan skall även pliktexemplar skickas till bland annat kungliga biblioteket. De har enligt lag rätt till gratis exemplar av alla böcker som ges ut till allmänheten i större mängder ( över 30 st ).

Vill du att din bok skall finnas tillgänglig att köpa hos nätbokhandlare så kan det också vara bra att använda någon självdistributionstjänst då de redan brukar ha avtal i plats för distribution till återförsäljarna.